Život i karijera slavnog Toše Proeskog

Toše (Todor) Proeski rođen je u Kruševu, 25. januara 1981. Bio je makedonski pjevač pop i makedonske tradicionalne muzike. Jedan je od najpopularnijih izvođača na cijelom Balkanu, čije su mnoge pjesme sedmicama na vrhu top ljestvica Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, a i BiH.

Službeno je propjevao na jednom dječjem festivalu, a 1998. godine po prvi put nastupa i na makedonskom izboru za pjesmu Eurovizije sa pjesmom ("Ostani do kraja"). Također započinje uspješnu suradnju sa kompozitorom Grigorom Koprovim i stvara prvi veliki hit ("Rane na usnama"). Njegov do sada najuspješniji hit je pjesma "Čija si" koja je mjesecima bila najslušanija pjesma u BiH, SiCG i Makedoniji.
2004. izabran je za makedonskog predstavnika za pjesmu Eurovizije, gdje je s pjesmom "Life" zauzeo 14. mjesto. Od kako je snimio duet za pjesmu "Lagala nas mala" s Tonijem Cetinskim, postaje vrlo popularan i u Hrvatskoj gdje uspješno surađuje s Mirom Buljanom i Antonijom Šolom. Za hrvatsko tržište snima album i na hrvatskom jeziku, a sudjeluje i na Hrvatskom radijskom festivalu na kojem dvije godine zaredom i pobjeđuje (2006. i 2007.)

Komentariši